Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Bhí fear ann fadó agus bhí triúr inghean aige Ba gheárr gur cailleadh an mháthair orra.
    Ní bhíodh an bheirt deirbshiúr eile ag tabhairt ceart ar bith don deirbhshiur eile.
    Ní bhíodh snátha de na seact n'éadaigh uirthi. Bhí ceól le bheith i dteach mór an oidhche seo agus diarr sé an leigfidís í féin chuig an gceól agus dubhairt siad nach leigfeadh.
    Dimthigheadar leó annsin go dtí teach an cheóil. Ní raibheadar i bhfad imthighthe nuair a tháinic sean bhean isteach go dtí í. Thug sí culaith bhréagh éadaigh dhe agus bróga gloine.
    Bhí draoidheacht mhór ag an tsean mhnaoí. Bhuail sí buille dhá slataín draoidheacta ar an gclog agus rinne sí each dhe. Dimthigh sí léi go dtí teach an céoil nuair a tháinic sí isteach níor aithne duine ar bith dhá raibh ag an gceól í.
    Níor fhan sí ann act go dtí an dó-dhéag. Annsin d'imthig sí abhaile. Bhí sí sean-tuirseach san mbaile roimh an bheirt eile.
    Nuair a tháinic siad abhaile bhain siad an t-éadach dhí agus na bróga.
    Dubhradar go raibh bean bhreágh ag an gceól anoct agus diarr sí dhiobh an leigfidís