School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Chuala mé sgéal faoí shidheóg a bhí dhá fheiceál shiar ag an gCaladh Beag tá sé taobh de teach Sgoile Leitir-Móir.
    Oidhche amháin bhí Tomás Mac Ghiolla Gairibh agus an sagart ag dul siar go Leitir-Caladh ag cuir an ola ar fhear.
    Bhí sé i bfad amach san oidhce agus bhíodh sé ráidthe go mbíodh taidbhse dhá fheicéal shiar ag an gCaladh Beag an tam sin.
    Bhí siad aniar ag an gCaladh Beag nuair a d'airigh siad slabhra thíos ins an gclada[ch] agus tháinic faitchios ar an (sg) sagart act níor tháinic faitchios ar bith ar an bfear. Sheasadar go ceann sgatham ag féacaint an bfeicfídís tada act ní fhaca. (act) Bhíodís ag aireactáil ar rud i gcomhnaidhe.
    Bíodh daoine dhá rádh nach mbíodh faitchios ar bith ar shagart fadó.
    Bhiodar an-tuirseach agus shuidheadar síos le na sgithe a leigint. Tháinic an-faitchios ar an sagart. Thosuigh an sagart ag urnaighe agus ag leigheam. Sa deire bhíodh an rud ag teact agus ag imtheact.
    Dimthig an (rud) fear agus an sagart abhai[le] agus a dhothain faitchios ar an sagart.
    Bríghid Ní Confhaola