School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag teact anoir as (ble) Baile Átha an Ríogh. Bí sé i bhfad amach san oidhche ní raibh aon duine lé feiceál aige.
    Ní raibh sé i bfad anóir nuair a d'airigh sé rud éicint ag siubhal na dhiadh.
    Imthigh a dubhairt an fear leis agus dubhairt sé nach n'intheóchadh.
    Bhí an fear ag ceapadh gur'b é an diabhal do bhí ann. Tháinic faitchios ar sa deire. Ní raibh páidirín ná sgabal ná tada beannuighthe ar an bhfear le h-aghaidh é féin a choisreacan.
    Bhí (fa) asal aige freisin. Sa deire chuimhnigh sé ar féin agus sgar sé a dhá láimh amach ar an gcroich Chéasta do bhí ar an asal mar bhí an t-asal beannuighe ariamh. Chomh luath agus a leag d'imthigh sé uaidh isteach go dtí teach sgoile Bhéal an Daingin.
    Is fear as an Sgonsa do bhí ann.
    Tá sé ráidthe go mbíodh an diabhal le feiceál ann.