School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sean-sgéal.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag dul ag pósadh inghean feiliméara. Bhí spré mhór le fághail aice.
    An oidhche seo bhí sé fhéin agus í féin ag damsa ar an urlár. Thuit sí agus gortuigheadh go mór í. Níor dhubhairt aoinne Dia linnis [!] Muire lei nuair a thuit sí. Lá'r na bháirach fuair sí bás. Nuair nach dhubhairt aoinne tada lei nuair a thuit sí tugadh ins na sídheógaibh í.
    Bhí fear óg ag siubhal an bóthar oidhche agus chonnaic sé comhnra ag dul soir roimhe an bóthar agus triúr fear ghá iompar agus nuair a bhíodar ag droichead leagadar an chomhnra anuas ar leath-taobh an droichid. Tháinic an fear go dtí iad agus dubhardar leis an chomnra a thabhairt thar an droichead dhóibh. Dubhardar fhéin leis go dtiocfadh siad in-éinfheach[t] leis agus dubhairt sé leó nach dtiocfhadh. Thug sé leis an chomhnra agus chuir sé ar a dhruim í agus thug sé thar an droichead í. Bhí crois ar an droichead agus níor fhéad na triúr fear a dhul thairis mar ba sídheóga a bhí ionnta. Thug an fear leis abhaile an chomhnra agus chur sé isteach sa sgioból í agus chuir sé an glas air go maidin. Chuaidh sé isteach abhaile agus chuaidh sé a chodhladh. Ba é an t-athair an chéad duine a d'eirigh ar maidin. Chuaidh sé amach agus chonnaic sé doras an sgiobóil dúinte agus ní raibh fhios aige cé'n fáth a raibh an glas ar. Chuaidh sé isteach abhaile agus thug sé leis an
    Bríghid Ní Niadha
    Mícheál Mac Fhualáin