School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Stail Uí Dhúgháin.
    Bhí Rí ann aon uair agus bhí mac amháin aige. Cailleadh a bhean nuair a bhí an mac cúpla bliain agus chuir an Rí an mac go dtí a shean-mháthair le aire a thabhairt dhó.
    Phós an Rí an dara huair.
    Lá amháin chuaidh sé amach ag fiadhach agus d'fhága sé a bhean istigh.
    Tháinic bean feasa isteach go dtí a bhean agus d'fhiafruigh sí dí cé'n fáth gur phós sí baintreabhach.
    "Ní baintreabhach atá pósta agam," adeir sí.
    Seadh, adeir an bhean feasa agus tá mac leis ag a shean-mhátair le fada agus thug sí aire dhó, ó bhí sé 'na pháiste.
    D'imthigh an bhean-feasa annsin.
    Nuair a tháinic an rí isteach dubhairt a bhean leis go mba baintreabhach a bhí ann. Dubhairt seisean nár bheadh acht dubhairt sise gur bheadh mar go raibh mac leis ag a shean-mháthair. D'innis an Rí annsin dhí gur baintreabhach a bhí ann.
    Dubhairt sí nach níosfadh sí aon greim nó nach nólfadh sí aon greim nó go dtugadh sé an mac i láthair.
    Dubhairt an Rí nach dtabharfadh acht béigin dhó é do dhéanadh.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False