School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Bhí Rig ann fadó agus sé an tslíg a bhí aige chúile duine a bhíodh I naois an pinsiún a marbhuigheadh. Bhí crinniú mór lé bheith ann an lá a mbeadh síad dá ndóghadh. Bhí gach duine dóighthe ach aon tsean fhear amháin, Bhí síad ghá cuardhach ins gach áith, garda a bhí gá cuardach. Sa talamh a bhí sé ibfolach. Bhí an mach ag dul ar an aonach lá ar chapall. Bhí an bhean taobh thiar ar an gcapall. Casadh fhathach ar an mbhóthar dhóibh. Cúir an fear a bhí ar an gcappall chainnth ar an bfathach. Cé hé do charaidh a dubhairt sé. An capall a dubhairt an fear. Cé hé do námhaidh a dubhairt sé, an capall nó mo bhean a dubhairt sé. Dá mba mise do námhaidh a dubhairt an bhean leis an bfear dinnseóchainn cá bhfuil t-áthair bfolach. Chuaidh an fáthach go dtí na gardaí. Chúaidh an garda amach ag an teach agus do thóg síad an fear as an talamh. Thug síad to dtí teach na ngárdaí an sean fhear. Bhí sé le dóghadh. Bhí ar gach duine sgéal innseacht. Bhé mach an tsean fhir an chéad dhuine a d’innis sgéal. Dubhairt sé an chéad dhuine a geobhach locht orm ó thósochas mé go gcriochnuigheochadh mé sé sín an té a dhóghfar. Níor tháithnuigh an sgéal lé fear acha. Iasgaire a bhí sa bfear a dóghadh agus fághadh an sean-fhear. Chuaidh mach an tsean-fhir ag bainnt choirce lá ar na bháireach. Bhainn sé an dómhan lá amháin. An lá ná dhiaidh sin chuaidh sé ag cur isteach an choirche, agus nuair a d’éirigh sé ar maidhin ní raibh gráinne aige. Dáirigh se a chúid
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom
    Nóra Ní Chadhain