School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Bhí sean fhear ann fadó agus bhí sé go dona. Bhí go leór airgid aige agus ní raibh fhios aige cá gcuirfheadh sé i bfolach é. Ní raibh aige ach aon mhac amháin. Sa deire chuimhnigh sé ar phlan . Dubhairt sé lé na mhac go mbféidir go racaidís ag íasgach agus dubhairt an mac go raibh sé lán t-sásta. Nuair a bhí an sean fhear ag fágáil an tighe chonnaic an mac é ag tabairt leis stoca agus dá chur ina phóca. Bhíos ag an mac gur bé an t-airgead a bhí aige sa stoca. D’imthigh an bheirt ag íasgach – bhí an sean-fhear dall. Cúaidh síad tamall amach ón dtalamh agus bhí siad ag bordáil anonn agus anall ar feadh ibhfad. Sa deire dfiafruigh an sean fhear den mhac an raibh síad ibfad amach ón dtalamh. Dúbhairt an mac go raibh. Ní raibh fhios ag an sean fear ingeall ar é bheith dall. “Teann amach tuilleamh ar an doimhneas arsa an sean fhear”. Bhain an mac leath bord eile amach. Annsin chaith
    Nóra Ní Cadhain
    Pádhraig Ó Cadhain