School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Chuaidh fear go Sasanna fadó agus ní raibh eolas aige ar thadha. Cuaid sé ag obhair i dteach ann. Nuair tháinich an oidhche chúaidh sé a chodhladh agus leagh bean an tighe clogh ar an mbordh. Bhí sé ag éisteacht leis ann gclog i gcómhnaidhe agus bhí an clog agus teigh teigh aige. "Dún do bhéal anois" a deir sé "no dúnfadh mise e".
    Bí an clog agus téigh teigh aige i gcómhnaidhe. Bhí an fear ag éisteacht leis go dtáinich fearg air. "Duain do bhéal" a deir sé no brisfeadh mé do dhruim". Bhí an clogh agus teigh teigh i gcomhnaidhe aige. Déirig sé agus rúg sé ar an gclog agus chaith sé amach tré an doras é. Bhí fear ag suibhal san tsraid, buaileadh an clog san druim air, agus dubhairt an fear. "Támo dhruim brisde" Nach ndubhairt mise leath adeir sé "go brisfinn do dhruim".

Brighid Ní Conghaoile
    Fuair sí an sgéal ó na hathair Tomás