School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Bhí fear bocht agus fear saidhbhir na gcómhnuidhe i n-aon bhaile uair amháin. Lá amháin tháinig an fear bocht ag iarraidh deirce ar an bfear saidhbhir agus dhiúltaigh an fear saidhbhir aon déirce a thúbhairt dhó. Nuair a bhí an fear deírce ag imtheacht labhair sé leis an bfear saidhbhir agus dúbhairt sé. Tiocfaidh an lá fós agus beidh do chuid saidhbhreas go léir ag an bfear bocht. Sé an chaoi ar thosuigh an fear saidhbhir i gáiridhe faoi an gcainnt sin.
    Dhíol an fear saidhbhir an méid seód luachmhar ar fad a bhí aige agus cheannuigh sé seód mór luachmhar amháin. Chuir sé an seód luachmhar i bfáinne a bhí aige agus chuir sé an fainne ar a mhéar.
    Bhí an saidhbhreas ar fad aige ar a mhéar annsin agus ní fhéadfadh aon duine é fhághail. Cúpla lá na dhiaidh sin chuaidh an fear saidhbhir amach ag iasgach agus bhí an fáinne ar a mhéar aige agus nuair a bhí sé amuigh ar an bhfarraige d’éirigh an lá garbh agus briseadh an bád ar na cairrgeacha. Caitheadh an fear saidhbhir amach as an mbád agus is beag nach báthadh é. Nuair a bhí
    Brighid Ní Conghaoile
    Colm Ó Conghaoile