School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. (continued from previous page)
    an charnáin ar ar sgar sé í. Siúd leis ag cuárdach an bhréidín. Dubhairt daoine leis gur bíad na daoine matha a chroch leó an bréidín agus dá gcartfadh sé na clocha go bfuighfeadh sé an bréidín. Rinne sé mar moladh dó ag ceapadh gur ar mhaith leis a bhí an chomhairle a tugadh comh saor sin dhó.
    Ní raibh sé i bfad ag cartadh gur casadh sean brog air, tamall ina diaidh sin casadh mála airgid air. Bhí a croidhe amuigh in a bhéal lé háthas. As go bráthach leis abhaile go dtí na mháthair leis an saidhbhreas a bhí fáighte aige. Dúbhairt sise leis gur[?] a rún a leigean le mac an éin bheó. Níorbh ar chomhairle a mháthar a bhí áird ag an amadán. D'innis sé do bheag is mór, iséal is úasal faoi an mála airgid a fuair sé.
    Chúala an fear a raibh an ciste[?] i bfolach aige go raibh sé ag an mbaintreabhach. Tháinig sé ar lorg an airgid ach mharbhuigh an bhaintreabhach é agus chuir é. Rinne sí seo ingan fhios dá mac marach[?] sin ba ghearr go mbeadh sgéala aici air. Ach mar bhí sé, d'fan an t-airgead aici agus d'fan aici ina teannta an rún.
    Brighid Ní Chonghaola
    Tomás Ó Conghaoile