School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Tá mé i mo chómhnuidhe ar oileán dárbh ainm dó Inistrághamhóir. Tá sé suidhte i bparáisde Rosmuc i gConndae na Gaillimhe. Níl sé acht míle go leith ón tír mór agus tá sé míle ar fad agus leith mhíle ar leithead. Tá dhá theach déag (na gcomhnuidhe) ann acht bhí níos mó na sin ann fadó.
    Bhí daoine as Rosmuc na gcomhnuidhe ar an gceann thíar d'en oileán seo fadó agus bhí siad an t-saidhbhir. Síad a rinne an sean bhóthar atá ag dul siar thríd lár an oileáin agus tá sgéal le n-innsint fútha.
    Deirtear go bhfuil ór lé fághail ar an oileán seo faoí láthair agus go bhfuil luch dhá fhaire. Deirtear gurbh iad muinntir Rosmuc a chuir ann é nuair a bhí síad na gcomhnuidhe ar an oileán seo agus ní raibh fhios aca céard dhéanfadh síad leis an saidhbhreas mór a bhí acha. Nuair a chuala muinntir an oileáin faoí an ór seó a bhí ag muinntir Rosmuch, shochruigh
    Nóra Ní Mhullaoidh
    Seosamh Ó Curraidhin