School: Leitirmucadha (roll number 13951)

Leitir Mucú, Co. Galway
Nioclás Ó Confhaola

1. Mac Dabharnáin, Mac Rí na Beinne Brice.
    Bhí rí i nÉirinn fadó. Aon mhac amháin a bhí de chúram air. Nuair a bhí an mac seo i n a bhuachaill óg cuireadh 'un na sgoile go dtí Mainineán é. Nuair a bhí seacht mbliana istigh aige leis seo fagadh seacht mbliana eile aige é. Nuair bhí na ceithre bliana déag thuas fagadh aige seacht mbliana eile é. B shin bliain is fiche. "Anois" arsa mac an Rí "bhfuil sé sa domhan indiu aon fhear níos fóghlumta le cleasa luatha agus gaisge ná mise. "Well anois" ars a mháighistir níl le do shárú acht aon fhear amháin. "Cé é feín" adeir mac an Rí. "Níl fhios a'm" adeir sé "cé'r b'as é nó cá 'il sé na chomhnuidhe, acht Mac Dabharnáin, mac Rí na Beinne Brice is ainm dó.
    "Cuirim-se faoi gheasa bliana mé feín" ars mac an Rí "gan an dara hoidhche a chodladh ar aon leaba ná an dara béile a ithe ar aon bhord go brách má's faoi thalamh nó as cionn talmhan a bhéas sé go bhfághfaidh mise 'mach é".
    Deirigh sé ar maidin lár na bháireach.
    Nioclás Ó Confhaola