School: Leitirmucadha (roll number 13951)

Leitir Mucú, Co. Galway
Nioclás Ó Confhaola

1. La Beáltaine
    Níor mhaith leis na sean-dhaoine fadó aon deóir bhainne ná aon splanc a thabhairt amach as an teach lá Beáltaine.
    Beáltaine.
    Ceapaidís dhá dtagadh aon dhuien ag iarraidh braon bainne agus an bainne a thabhairt de'n duine sin nach mbeadh an t-ádh orra fhéin ná ar a gcuid ba bhainne an bliadhain sin.
    Splanc
    Oisdhche Bheáltaine bhí bean as Muicneach - idir - dhá Sháile Maire Ruadh a thugaidís uirthi ar a cuairt tighe Phádhraig Breathnach i Glinn-Mhara.
    Ar a bealach abhaile di bhí uirthi a gabhail thar abhainn atá ag deanadh teórainn idir Cinn Mhara agus Muicneach. Thug sí léithe splanc as tighe Phádhraig Breathnach mar bhí an oidhche chomh dubh le pice agus bhí faitcíos uirthe go mbéidir go dtuitfeadh sí san abhainn. Sul má tháinig sí chomh fada leis an abhainn casadh bean ruadh uirthe. Ar ndógh ba mhaith iad an bheirt i dteannta a céile.
    Nóra hOibicín