School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Aon uair amháin nuair a bhí bean ag dul amach ndiaidh a chuid caora tháining sí isteach chuig a h-amtín agus bhí pláta mór neanncogaí ar an mbord lé h-aghaidh an dinnéir agus cheap sí go mba béile an mhaith ar fad é mar sa droch-saghal a bhí ann. In am an ghorta freisin bhí fear ag dhul thart an bothair agus chuaidh séisteach i dteac i gCill Bla. Bhí meitheall fear aige an la céánda agus bhí pota mór léite aca chun an dinnéir. Thug siad léithe annsin dó agus fith se beile mór de ach nuair a bhí sé teacht a bothair arís fuair sé bás. D ith sé an iomarca mar bhí ocras mór air. Fuair sé bás in aice té Cnocán a Bháire. Fuair chuid de ne cmhursanna annsin é agus thugadar go dtí an roilig é ar chróchár chun é a cur. Nuair a bhí an uaigh fosgailte níor hiaith lé aon duine acab a an corp a cúr síos 'san uaigh bhíodar a comórthas agus ag argoint lé chéile agus gach a duine a rádh gur ceart do'n duine eile a an corp a cúr síos. Nuair a d'ionntuigheadar Thart airís ag an uaigh céard a bheadh acht an corp síos san uaigh agus ní raibh fios aca
    Tomás Breathnach
    Doon, Co. Galway