School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Nuair a bhí Naomh Pádhraic ag iarraidh Teampaill a dhéanamh, bhiodh rud eicínt ghá leagaint san oidhche agus ní raibh fhios aca beo céard a bhí ann. Acht nuair a tháinig Oisín ó Thír na n-Óg bhí sé dall agus dubhairt sé le Pádhraic dá dtugadh sé a amharc ar ais dhó go ndéanfadh sé fairiú air. Thosaigh Pádhraic ag guidhe agus fuair Oisín a amharc agus a neart ar ais. Thug sé claidheamh do agus d'fhan sé ag fairiú ar an dTeampaill annsin agus nuair a tháinig Pádhraic agus a chuid fear ar maidhin céard d'fheicfeadh siad acht oilphéist marbh agus an craicean iompuighthe Oisín ina chodladh istigh ann agus a leath itthe aige agus dobh é an oilphéist sin a bhíodh ghá leagaint i gcomhnuidha san oidhche. Tháinig faitchíos ortha annsin dá gcuirfeadh siad fearg air go mabhochadh sé iad agus thosaigh Pádhraic ag guidhe arís agus baineadh an neart agus a amharc d'Oisín arís. Cuir siad a tarraingt cloch lé carr annsin é agus rinne sé an rann seo:-
    Mise Oisín indiaidh na Feinne
    Ar mo dhruim ag tarraingt cloch