School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Tamall bliadhanta ó shoin biodh píopa cré agus tobach roinnte ar dhaoinib a bead ar thorramh. Geobhad gach duine beag s mór píopa cré agus a dhóthan tobac le caitheamh. Bhí sean bean caillte ar an Uch muc cupla mile ón áit seo agus bhí go leor daoine ag an thorramh. Bhí fear amháin ann agus fuair sé piopa ar nos cuile dhuine eile. Caith se a dhóthan de ag an torramh agus aríst lá ar na bárach. Cuile uarr a teastuig gail uaidh caith sé as an bpíopa agus nior teaituigh tibac ar bith uaidh. Bhí an piopa i g comnaidhe lionta. Bhí se mar sin tamall fada gan tobac ar bit a ceannacht agus bhí an píopa lan de tobac cuile uair a teastuig se uaidh.
    Bhí an sgeal mar sin, agus gan fios ag duine ar bith ar an sgeal. Fá deireadh
    Éamonn Breathnach