School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Fadó o shoin bhíodh na daoine ag deánamh trillsean le h-aghaidh solus. As sluachra a dheanaidis iad. Ar dtús ghearraidís an luachra agus bhainidís an craiceann de na brobhanna bheadh an croidhe bán fághtha
    D'fagadh siad na dlaoigheanna fada bana seo i n-aice na teineadh no ar an teallach chun iad a tiormughadh. Annsin shúghaidís iad i mblaintar caorach no geir no beala ar bith elle a bheadh acab Ceangluidís lé cheile cupla brobh aca agus lasaidís san oidhche iad i gcóir soluis. Bhíodh sligead aca no soitheach adhmuidh a choingbheac [?] an bluinic agus cuirfidís na brobhanna síos ann leis an geir a shughadh
    Mícheal Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway