School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Do luigh an droch-shaoghal go mor ar na daoine tart annseo. Do lob na fatai ins an talan agus ní raibh rud ar bith le nithe ag na daoine. Fuair beirt sean-mna bas leis an ocras ins an Dún agus cuiread duine aca gac taob d'en bothar. Tá sgeac ag fas taobh istigh de'n claidhe agus tugtar tom na caillige air. Fuair fear a bhí i n-Gort a Carnain bas leis an ocras freisin. Tá áit inaice leis an botar mór ins an Dún agus tugann na daoine gleann na marb air. Bhí beirt fear ag iarraid cloc a thóghál. agus tainig fear siubail go dti iad agus dubairt sé nar it sé greim le ceithre lá. Nior mait leo a rad leis an cloc a togal ac tog sé é agus cait sé tar an claide é agus nior siubal sé act timceall is deic slat nuair a tuit sé. Rit na fir go dti e act bhí sé marb agus cuiread annsin é
    Éamonn Breathnach
    Doon, Co. Galway