School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Tá tobar Cuimín i mBille Mór ceathramhadh míle sóir o Uachtarárd. Tugann daoine turas ann gach bliadhain 15adh lá Deire Foghmhair. Fado bhíodh an lá ar an 13adh lá Deire Foghmhair agus tugann na daoine sean lá Fhéile Cuimiín fós air. Fado bhíodh aonach i n-Uachtarardh an lá ceadhna. Dathruigh misnéirí an lá go dtí 15 lá Deire Foghmhair. Tugann na daoine turas ann gach bliadhain ar an 15adh lá Deire Foghmhair. Teigheann siad timpeall agus deireann siad paidreacha ann.
    Tá scéal innsighthe faoí baitreacán a bhí in-a chomhnuidhe sa gCreig. Tá an Creig in-aice leis an tobar Cuimín seo a bfuil mé ag caint air; bean bhocht a bhí innti agus ni raibh aice acht aon mac amhain. Nuair a bhí sé fásta suas in-a fhear bhí sé
    Mícheal Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway