School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Bíonn go leór luibheanna ag fás ins an talamh. Tá cuid aca agus baineann siad an súgh as an talamh agus tá cuid eile aca a phlúchas na barranaí. Seo iad na cinn is mo ata thart annseo. Raithneach, neanntoga cupogaí sraide, feochnáin, slándus, fearrabán, flioth, brioscán gluinach dearg braiste, driseacha
    Fásann an raithneach i dtalamh tirm. Sgaipeann sé go tapaidh agus pluichann sé na barranaí agus an féur baintear an raithneac agus nuair ata sé tirm cuirtear mar fheasair faoí na beithidhigh é.
    Fásann an neantóg lé taobh an bhalla i dtalamh maith. Dóghadh sé thú acht deirtear go bhfuil leigheas ann le h-aghaidh sgoilteacha.
    Fasann an cupógi dtalamh mhaith doimhin
    Mícheal Breathnach