School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. (continued from previous page)
    bean óg. Bruinneall an t-sean ainm a bhíod ar bhean pósta. Nuair a bhídís ag teacht abhaile ón seipéal go dtí teach an fhir bhíodh na carranaí agus caiple ag coimhlinnt le céile fado. An "dragging home" a thugaidís air.
    Nuair a thagadh an bhean pósta isteach i na teach briseann bean a bheadh istigh roimpí an cácha pósta ar a ceann ní beadh easbaid arain uirri na dhiaid sin. Tar éis mí biod cuiart - míosa ann agus theigheadh siad ar chuairt go teach na mná. Ní bhíodh cead ag an bruinneall teacht go dtí an teach ar cuairt lá sa mbaile le n-a muinntear fein agus an Cuairt Miosa a thugaidís ar sin.
    Fado nuair a bhíodh daoine ag teacht abaile tar éis posad bhíodh an bean agus an fear a phosad ag marcuigheacht ar chapall. Bhíodh an bean taob shiar don fear. Cúlóg a tugtaí ar an
      1. poetry
    Mícheál Breathnach