School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. Galway
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. Sean-Sgéal.
    Bhí fear ann fadó, agus bhí sé ag dul ar aonach. I gCondaé Chiarraidhe a bhí comhnaidhe air, agus go Conndaé Chorcaigh a bhí sé ag dul ar an aonach. Ag marcaidheacht ar chapall a bhí sé agus ualach ime aige, le díol. Bhí sé ag siubhal ariamh go bfhacha sé contraigh taobh amuigh de'n doras agus bhean ag caoineadh ós chinn an chontraigh. Dubhairt sé leis féin gur cheart dhó an chontraigh a leigeann roimhe D'fan sé tamall maith ag fanacht go dtéigeadh an chontraigh roimhe. Acht sa deireadh chuaidh sé isteach go dtí na daoine a bhí san teach, agus d'fhiafruigh sé dhóibh cé'n fáth nach raibh siadh ag chuir an chuirp. Baintreach í sin adubhairt na
    AT0505: Dead Man as Helper
    Miceál Ó Congaola