School: An Gleann (roll number 12407)

Farravaun, Co. Galway
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. Tá mé in mo chómnuidhe i nGort a'Bhalla. Tá an sráid bhaile seo i nGleann, i bparóiste Chill Chuimín, agus i mbarúntacht Magh Uillinn. Tá deich tighthe sa bhaile anois agus bhí trí déag ann fadó. Tighthe cinn slinne atá ionnta go léir anois ach teach amháin.
    Tá go leor fallaí nó ballaí árda ins an mbaile agus sin é an fáth gur baisteadh an t-ainm sin, Gort a' Bhalla ar an áit. Tá trúir sean daoine i mo bhaile ós cionn seachtmhoghadh bliain. Tá siad in ann an Gaedhealg a labhairt go líomhtha, agus tá siad in ann sgéalta breagacha a innseacht i nGaedhilg.
    Níl ach sean cabhlach tighe i mo bhaile. Tá a lán sean cabhlach tighe ins na sléibhte in aice mo áit. Nuair nach raibh na daoine bochta i n-ann an cíos d'íoc cuireadh as a sealbh iad agus chuadar suas ins na sléibhte.
    Théigheadh a lán daoine go h-Americá fadó as an áit seo ach ní théigheann ach corr duine anois.
    Glann, Co. Galway