School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Cuirimíd fataí sa mbaile gach bliadhan. Seo é an chaoí a chuirtear iad. I dtosach romhruightear an talamh. Geartar na sgiollá sa teach agus fágtar gearrtha iad go ceann cúpla lá. Annsin sgartar ar na h-iomair iad. Nuair a bhíonn siad sgarrtha tagann duine agus sáitheann sé iad le láighe nó le maide. Cuid de na daoine cuireann siad an t-aoileach i dtosach ar na hiomaire agus leagann siad na sciolláin orta agus buaileann siad fóid ortha. Nuair abhí na baslóga ag teacht aníos téigheann duine ag baint láin agus duine eile ghá lanugadh. Fágtar mar sin iad no go mbeidh siad i ndeasaibh móra agus cuirtear cloc ghorm annsin orra leis an dubheachán a chonghbháil uatha. Baintear annsin iad an mí deireannach d'en Fhóghmhar. Bíonn duine dhá mbaint agus duine eile gá bpiocadh agus cuirtear i bpoll iad. Fágtar annsin iad agus cuirtear créafógh ortha agus taobh istigh de sin cuirtear fionntarnach cun iad do corgbháil tirm. Sa ngeimhread nuair a bhíonn siad ag teastail tógtar isteach iad as na poill agus tugtar do na
    Tomás Breathnach
    Ardderrynagleragh, Co. Galway