School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Bhí an droch saoghal ann tuairim is céad bliadhan o shoin. Ní raibh tada le n-ithe ag na daoine agus bhídís ag ithe féir (?) agus móin (?). Bhídís ag ithe ainmhidhthe ar nós an asal agus chuile rud a dféadaidís a fhághail. An t-am sin bhídís lag leis an ocras agus bhídís ag tuitim as a seasamh ar taobh an bhóthair agus tá áiteaca taobh thíos de Uachtarárd fós in a bhfuil cloch (?) ag teasbáint an áit a thuit go leór de na daoine. Áiteacha an uaigneach a b'eadh iad sin san oidhche. San droch saoghal freisin d'iompaigh neart de na daoine a bhíodh ag fághail bháis leis an ocras in a Protastúnta. Ní raibh siad ag dul ag an Aifreann cor ar bith acht bhíodar ag cleactadh an creideamh Prostatúnta. Nuair a fuair siad biadh agus a ndóthain le n-ithe thosuigh siad ag cleachtadh a creideamh arís.
    Tháinig fear óg isteac in nDoire i gCros Bhóthair Máma an t-am sin. Cuaidh sé isteach i dteach ann ag iarraidh bidh. Fuair sé é agus dimthigh sé leis. Fritheadh in a dhiaidh sin é agus é caillte leis an ocras.
    Máirtín Ó Cheallaigh
    Maam Cross, Co. Galway