School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    Bhí me feín ag bainfeis ar oileán i gConamara ceithre bliadhna ficeadh ó shoin. Bhí faisiun ag muinntir an oileaín seo go bfagadh siad buidéil poitín annseo agus annsud sa teach sa gcaoí go bhfeadfadh na strainseíri iad a thabhairt leo nuair a bhead siad ag dul abhaile lá ar na bhaireach. Amannta d'fagfadh siad na buideil ins na bádaibh. Bhí sé de nós ag muinntir an oileáín nach mbacfadh siad leis na buidealaibh seo beag na mór. Ceapadh siad nach mbeadh sé onórach bacadh leo.
    Bhí fear amhain sa teach a raibh olta go maith agus cuireadh ar badaidh é sa seomra go mbeadh dreas codlatha aige. Ní raibh an leabaidh ro ghar do balla, do bhalla an tighe agus perbith tabharnal a bhí ag an bhfear bocht thuit sé sios idir an leabaidh agus an balla. Chodail sé tamall annsin agus nuair a dhuisigh sé tug sé iarracht theacht amach. Ar a bhealach amach thainic buideal ola, olá lín in a bhealach. Bhain sé an corc as agus sul ar fhead na daoine a bhí sa seomra an buideal a thogail uaidh bhí an ola ar fad olta aige. Shil an fear bocht gur potiín a bhí ann.
    Bhí sé dona go leor ar feadh cupla lá acht níor theastuig purgoid uaidh ar feadh coicidhíse.
    2. products