School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Tá an sean reilg seo sa reilg. Cill Beag iseadh é. Nil aon ceann air. Dartear gur annso a mhair Naomh Cuimín. Deirtear freisin gur b'ann a mharbhaigh Reamonn an Urlaigh ollpeist Locha Coirib.
    Tá Cill a Rúin trí mhíle go leith ar an taobh o dheas de Uachtarárd ar bhothar na Gaillimhe. Tá Beann na cille ar thaoibh an bhothair mhóir ó Gaillimh go hUachtarárd. An Bheann Aidhreach (?) a tugtar ar i mBeurla.
    In aice leis acht ar an taobh eile den bhothar tá da bhullán - ait a mbiodh paisdí baistighthe fadó. Ar an taobh ceadna den bhothair agus cupla ceud slat ó na bullánaibh tá
    Cloch an Aifrinn
    le feiceál. Tá sé cosamhail le altóir agus deirtear go mbiodh an tAifreann da leígheadh ann i n-aimsir na nDlighthe Peannadacha.
    Tá an abhainn Druimnín i naice leis an chloc seo agus deirtear gur annsan a marbhuigheadh Sean na Sagart. Deirtear gur fear do muinntear Laighidh do mharbhuigh é le claideamh.