School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. CAOLACH
    Deantar faoi lathair, agus deireadh fadó cléibh as caolach. Maidí nu scolb cabhall agus fuinnseoige a cuirtear ionnta. Is fearr an fhuinnseog na an cabhall - sé sin tá sé níos teagaraigh acht tá clíabh deanta as an bhfuinnseoig an throm ar fad agus dá brigh sin bfearr leis na feilmearaidhe an cabhall mar tá sé eadtrom agus tá sé teagrach go leor.
    I dtus baíre caithfidh an feilméar na scoilbh a tharraint. "Ag tarraint" adeirtear acht ní tharrnuigheann siad iad acht gearrtar iad le sgin nu le corrán. Is feidir le caoladoir maith suas le 4000 scolb a tharraint in aon lá amhain - sin má bhionn siad go tiugh. Deanann sé gad annsin, nu scolb mór laidir fada casta agus ceangluigheann sé na scoilb leis. Beart atá aige annsin. Bionn idir 500 agus 600 scolb sa mbeart. Tógann nu iompruigheann an caoladóir an beart abhaile leis ar a dhruim