School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda
The Schools’ Collection, Volume 0066, Page 100a

The Schools’ Collection, Volume 0066, Page 100a

1. Is sean ainmeacha ó'n t-sean saoghal iad na h-ainmeacha a glaoidhtear ar na h-ainmeacha chun beatha. Nuair nachdtiocfadh na ba abhaile
    trathnóna teigheann duine de mhuinntir an tíghe ar thulach eicint agus deireann sé "Pró a bhó", agus mar a gcloisfeadh an bhó é deirfeadh sé, "Suicín, Suicín". "Sé an chaoi a thosnuigh síad ag fághail amach go dtuigfeadh an bhó é sin. Lá amháin chuaidh scata beidheathach go dtí áit a raibh póitín ga dheanamh agus bhí beirt sa teaichín agus breadhnuigh duine aca amach. Chonnaic sé ceann de na ba sínta ar taobh cnocáin. Glamdh sé ar an bhfear eile,. Nuair a chonnaic an fear eile í dubhairt sé, "is ar meisge ata sí ag an mbraith. Bhí na beidhthígh eile imthighthe scathamh taobh thiar dí. Ghlaoidh duine acú ortha agus th ainig siad ar ais. Dubhairt sé, "Pró a bhó." Bí raibh sé ag íarraidh na bhfocal sin a radh agus thuig na beidthígh é
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. Galway