School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Tá go léor capall i mbhaile na Leime agus Tá ainmeacha ortha. Tá Loch Ban agus tugtar ainm air mar gheall chapall. Sé an t-ainm a bhí air an gcapall an "Crúimbhlig." Seo scéal beag faoí. Tá an loch seo taobh amuigh de bhárr na Leime agus sé an t-ainm ata air. "Seana Chruimbhlig."
    Oidhche Shamhna do bhí ann an Oidhche seo, agus bhí an capall seo amuigh ar an sliabh. Chuala sé rud éigean ag teacht i na ndhiaidh nuair a bhí sé ar a sliabh. Rith sé go dtí an loch seo agus bhí seo ina dhiaidh léim sé isteach san loch agus báthadh é. An maidin cuaidh siad ag iarraidh a chapall agus ní raibh sé le fágháilt.
    Cáit Breathnach
    An Léim Thiar, Co. Galway