School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Ins an droch shaoghal bhíodh go léor barraí míllte. N'íl sé i bhfad ó shoin ó bhí aimsir an droch shaoghail ann. Timcheall fiche bliadhain ó shoin é. Bhí dath dubh ar na fatai nuair baineadh iad. D'fhág siad ar an h-iomairidhe na fataí ar feadh dtrí lá ag ceapadh go dtriomóchadh siad. Acht dhóig an ghrían iad agus rinne sé níos duibhe iad. Annsin chuireadar i bpoill iad agus bhíodar ag dul dhá dtabhairt abhaile as na poill faoí, cheann cúpla lá. An chead duine a d'foscail an poll ní raibh fata lé feiceál acht na craicne. Bhí na fataí imthíghthe ar nos uisige. Ni raibh plúr aca annsinn mar bhi sé ro dhaor lé ceannacht agus cailleadh go leór aca leis an ocras.
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. Galway