School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Bhíodh aonach taobh thías de Uachtarárd agus is é an t-ainm a bhí air "Aonach na Croise". Bhíodh sé pingne as na beithdhigh agus bhíodh pinginn ar na caoirigh. Nuair do chloiseadh na ceannachteóirí go raibh sé pingne ar na beithdhigh chuir síad anuas go cheithre pingne iad. Lá amháin tháinig na daoine ag an aonach le na beidhtheach. Tháinig fear thart le crois a rádh "nach gceannóchadh siad aon bheidhteach an lá sin mar a dtiubharthaoí cheithre pingne as an airgead." Agus uaidh sin amach ghlaoidheadh na daoine "Aonach na Croise" air.
        1. trade
    Pádraig Breathnach