School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Fadó an lá dheinidí coinnle as brobh-luachra mar ní raibh aon Inill aca le h-aghaidh iad a dheanamh. Bainidí an croiceann de'n bhrobh agus annsin chuiridís geir leaghta thart air agus chonbhnuigheadh sé lasta go ceann phíosta mhóir. Bhiodh fód móna aca cipín aníos as le h-aghaidh coinnleóra dhóibh. Bhídís ag sníomh lín agus olna leis an sórt coinnle sin. Bhí fear ann annsin agus thosnuigh sé ag cuimhnuighadh ce'n chaoi eile a bhfeidfadh sé coinnle a dheanamh thar an brobh-luachra. Chuimhnigh sé ar chaoí annsin, "b'Fhéidir" ar seisean go ndeanfadh cipíní guimhaise a chur le cheile go gconbhnóchadh sé lasta go ceann tamaill". Bhí na daoine thart air ag iarraidh air an raibh aon chaoí aige chun iad do dheanamh. D'innis
    Padraig Breathnach
    Bean an Bhreathnaigh