School: Uachtar Árd (roll number 4786)

Oughterard, Co. Galway
An tSr M. S. Iognáid

1. (continued from previous page)
    sin go mbíodh siad ag ithe féir, neanntóg agus gach rud dá raibh ag fás chómh maith le min-buidhe. Gheibheadh siad min-buidhe ar trí sgilling sé pighne an cloch. Fuair a lán daoine bás le galar is ocras agus d'imthigh a lán díobh go Aimeiricá.
    Bhí Droch Saoghal ann freisin in 1875 acht ní raibh sé chómh dona leis an an Droch Saoghal do bhí ann ó 1845-1848. Bhíodh a lán Protastúnaigh - "Soupers" a tugadh orra - thar timcheall an baile seo ag tabhairt bídh do na páiste nuair a bhíodh siad ag dul abhaile ó'n sgoil ag iarraidh an Creidimh a bhaint díobh. D'iompuigh a lán daoine in-a Protastunaigh, acht d'iompuigh an cuid is mó aca arais in-a Cataoilicheacha nuair a bhí an Droch Saoghal ann.
    Máire Ní Fhathaigh, An Cláirín