School: Uachtar Árd (roll number 4786)

Oughterard, Co. Galway
An tSr M. S. Iognáid

1. (continued from previous page)
    got its name from a wood in it long ago but it was cut down. Curacáin na laoigh got its name from young calves that were there long ago. Córan Síothchan is so called long ago there was a fight between the Irish and English and in that field they made peace. Guirt an líon there was flax growing in this field long ago.
    Julia Clancy. Oughterard
    I got this from my mother.
  2. Bhí go leór nósanna ag na daoine fadó agus bhí faithcíos ortha faoi na sidheóga agus cheapfadh síad go ndéanfadh na sidheóga dochar dóibh. Seo iad cuid de na nósanna a dheinfeadh siad Lá Bealtaine.
    Bhíodh siad ag caitheamh sup leis na beithidheach ar eagla go ndeinfeadh na sidheóga dochar ar bith dóibh. Ní thúirfadh siad bainne ná im uatha an lá sin ar eagla go n-éireochaidh rud ar bith do na beithideach bainne. Ní chuirfeadh siad síos teine nó go bhfeicfeadh síad teine i dteacheile sa mbaile ar eagla go mbeadh na sidheóga in-aice an tighe sin. Ní dheinfeadh siad deilbh ar lá na leanbh, le faithcíos go n-eireóchaidh rud ar bith do na caoirigh.
    Ní cheart bórán nó rilán a fhágáil amuigh san oidhche in-áit a mbeadh capall ar eagla go bhfuigheadh sé bás.
    Máire Ní Fhathaigh