School: Uachtar Árd (roll number 4786)

Oughterard, Co. Galway
An tSr M. S. Iognáid

1. (continued from previous page)
    an cailín a iththe nuair a thainic Tadhg. Nuair a chonnaic an fathach Tadhg rug sé ar a claidheamh chun Tadhg a mharbhuigh. Nuair a mharbhuigh claidheamh Tadhg an fathach annsin thuit an cailín. Chuaidh Tadhg agus an cailin abhaile agus taréis cuplá lá bhí Tadhg agus an cailin posta. Ní raibh aon faitchíos ar aon duine ón lá sin go dtí anois roimh Giants Longnose agus Green Eyes.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí aon mac amháin aici. An lá a rugadh an mac cuiread crann óg. Nuair a bhí an mac seacht mbliana d'aois thug a máthair go dtí an crann óg é. "Tarraing an crann "ar sise".
    rRug sé ar an gcrann agus tarraing ar a dhíceall acht níor tháinig an crann leis. Nuair a bhí sé ceithre bliadna déag thug sí amach arís é acht theip aríst air. Nuair a bhí sé bliadain is ficead thug sí é go dtí an crann aríst agus dubhairt sí "bliadain is fiche atá mé
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Nóra Breathnach