School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Sráid bhaile beag in aice le loch Coirib é seo. Tá sé i bParráisde Uachtar Árd. Tugadh an t-ainm ar an áit mar bhíod a lán seilistrum ag fás san áit fadó. Tá seomraí fá thalamh idir Cornelistrum agus Gort na h-Uamhan. "Dane's Hole" a tugtar ar an áit sin. Ní foláir nó go raibh na lochlannaigh ann tráth dá raibh.
    Corranellistrum, Co. Galway
  2. Shrue:- Sráid-bhaile beag eile in aice le loch Coirib. Níl ann acht ceithre tighthe. Bhíodh muinntir Flaithbheartaigh 'na gcómhnuidhe i dteach mór ann fadó. Deirtear go raibh beirt dhearbhráthair ann agus gur mharbhuigh duine aca an duine eile agus nárbh fhéidir cómhnuidhe a dhéanamh san gcuid sin de'n teach ó shoin.
  3. Inis Floinn:- Tá triúr saighdiúirí curtha annseo adeirtear agus Floinn ainm duine aca agus sin an fáth gur tugadh Inis Floinn ar an áit.