School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Tamall beag amach sa loch as seo agus castar Oilean na Laoí ort. Deirtear go raibh muinntir Flaithbheartaigh 'na gcómhnuidhe ann fadó. Tháinig muinntir "Laoí na Miodach" agus mharbhuigheadar gach duine dá raibh ann. Cuireadh iad san oilean.
    Bhí duine de mhuinntir Flaithbheartaigh in Astraoile agus chuala sé fá'n dúnmharbhadh seo agus tháinig sé abhaile. Bhí fleadh agus féasta ar siubhal in Oilean na Laoí nuair a tháinig sé. Isteach leis agus sgiob sé an ceann de gach duine da raibh ann. Sin an fáth go dtugtar Oilean na Laoí air.

ó Oliver Carter,
    Carranmore Knock,