School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Deirtear nach bhfuil an leipreachán acht cómh mór le dorn fir. Caitheann sé cóta uaithne agus caipín dearg. Amuigh san bportach abhíos cómhnuidhe air, adeir na sean-daoine, "Gréasaidhe Leipreachán" a thugann furmhór na ndaoine air mar deirtear gurab é an gréasaidheacht an ceard atá aige. Do na sidheoga a ghníos sé na bróga, dar le daoine, cé go n-abruightear go ndearna sé do dhaoine saoghalta iad chómh maith.
    Deirtear go mbíodh leipreachán 'na chómhnuidhe i gcnoch gainnimh atá i bPáirc, Ros Cathail. Bhí an leipreachán seo troigh ar aoirde. Duine ar bith a chídheas leipreachán ní mór dó a shúile a choinneal air ar feadh an ama nó rachfaidh an leipreachán as amharc. Tá a lán óir aige, deirtear.
    Ailís Breathnach
    Cloonmore, Co. Galway