School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Seo iad ainmneacha na n-ainmhidhthe atá ar fághail fiadháin annseo - (1) an broc, (2) an mada ruadh, (3) an girrfiadh (4) coinín (5) gráinneog agus an easóg.
    An Broc - fá chloich mhóir a bhíos cómhnuidhe ar an ainmhidhe seo. Bíonn a theach déanta as féar, caonach agus fionnadh. Nuair a bhíos clann óg aice bíonn sí ana faochmhar ar fad. Má fheiceann sí duine ag teacht ritheann sé fán a dhéin agus briseann sé cnámha a chos agus annsin briseann sí cnámh an sgórnaigh agus annsin imthigheann léithe. Itheann sé eascoin san Samhradh.
    An Mada Ruadh:- Níl dul ó chríonnacht an mhada ruadh, deirtear, mar innsigheann cuid de na sgéalta dúinn. Déanann sé cuid mhaith dioghbhála ámh, mar goideann sé géanna, lacain, cearca agus sicíní. Is fuath le mnaoí an tighe é agus dá bhfághadh sí seans mharbhóchadh sí é.