School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Tá "carraig an Aifrinn" ar thalamh Uí Mhodhráin i bPáirc agus tá ceann eile ag Tobar na Tríonóide i gCluain Móir (ar thalamh an Bhreathnaigh). Deirtí an t-Aifreann 'sna h-áiteacha sin fadó agus in áiteacha uaigneacha eile.
    Bhíodh cuid de na daoine ag faire fhaid is bíodh an sagart ag léigheamh an Aifrinn ar eagla go dtiochfadh na saighdiúirí orra i ngan fhios. Duine ar bith a sgeidhfeadh ar shagart gheobhfadh sé £5. Seán Ó Maoldomhnaigh.
    Bhí fear annseo Seán Ó Maoldomhnaigh fadó. Tugadh "Sean an t-Sagairt" mar leas ainm air mar gheall ar gur sgéidh sé ar a lán sagart agus deirtear gur mharbhuigh sé sagart uair freisin.
    Bhí a shliocht sin air, ámh, mar deirtear gur báidheadh é san gcuid is doimhne de'n fhairrge. Deireann na sean daoine freisin nach bhfuil sé ceaduigthe d'aon duine a bhfuil an
    Ailís Breathnach
    Cloonmore, Co. Galway