School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Tá gabhar, bó nó dhá cheann, capall nó asal, caoirigh, muca agus roinnt gamhna ag gach duine san gceanntar. Siad na gabhair na h-ainmhidhthe is flúirsighe. Is maith le daoine iad a choinneal mar coinnigheann siad na sgeacha ó bheith ag fás ar an talamh. Bligheann siad iad freisin agus tugann siad an bainne do na muca. Bíonn fonn ar na h-ainmhidhthe seo imtheacht ró fhada ó baile agus mar sin, ceangailtear dha cheann le chéile tré slabhradh a chur thart ar an dá muineal agus é a cheangailt. Ní féidir leo rith go maith annsin. Seift éile atá acha seadh dá chois cliathánach a cheangailt le chéile. Uaireannta tagann fear thart ag ceannacht mionnáin. Díolann na daoine iad ar 2/6 an ceann go minic.
    Tá bó ag gach duine agus dhá cheann ag a lán. Tugtar bothán ar thigh na mbó. Ceangailtear na ba le
    Brighid Ní Chéide