School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Cuireann m'athair fataí gach bliadhain í mí Aibrean. Ullmhuigheann sé an talamh 'na gcóir, tamall roimh-ré. Ceannuigheann sé leasú sa siopa agus scaipeann sé ar an talamh é.
    Treabhann sé agus fuirsigheann sé an talamh ar dtús. Déanann sé iomairí. Más san ngáirdín a chuireann sé iad bíonn air an talamh a romhar léis an ramhainn mar tá sé ró bheag leis an gcéachta a úsáid ann. Is as iarann atá an céachta déanta anois cé go mbíodh cinn adhmhaid annseo fadó. Ceannuigheann m'athair an cuid iarainn d'en ramhainn agus déanann sé crann é féin agus cuireann isteach ann é.
    Gearann mo shean-mháthair na síol-fataí. Is le sgín a gearrann sí iad. Fágann sí súil i ngach píosa agus is as an tsúil sin a fásann an fataí nua.
    Máire Ní Dhonnchadha