School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Dhá uair sa t-seachtain sead bhíos orainn maistreadh a dhéanamh sé sin Dia Máirt agus Dia h-Aoine.
    Indé bhí mé sa mbaile agus chonnaic mé mo mháthair ag cur na cuinneoige i lár an urlair. Annsin fuair sí cos luithne, clár agus claibín. Bhí báisín mór d'uisge fiuchta in aice léithe.
    Sgiúr sí is gcól sí an chuinneog go raibh sé cómh glan le biorán nua. Rinne sí ar rud céadna leis na miasa agus bhain sí úsáid as salann garbh le iad seo a ghlanadh.
    Annsin fuair sí dhá chroca 'na raibh bainne reamhar agus sgáird sí isteach sa gcuinneog í. Annsin chuir sí an chos-luithne isteach agus dhóirt sí braon d'uisge beannuighthe isteach leis. Chuir sí an clár anuas ar bhéal na cuinneoige agus an claibín ós a cionn sin arís
    Ailís Breathnach
    Cloonmore, Co. Galway