School: Leamhchoill (roll number 10742)

Leamhchoill, Co. Galway
Seán Ó Domhnalláin

1. (continued from previous page)
    Sé an áit is fearr le Hepecures a chur ná i dtalamh móna nach mbeadh rud ar bith curtha ann le cúpla blian roimhe sin.
    Sé an talamh is fearr lé haghaidh Fátaí Dearg-Bán a chur ná i dtalmh bán nó cunnlach.
    I dtalamh bán castar fóidín i dtosach timceall sé orlaigh ar leithead nó mar sin. Boir gach iomaire bíonn píosa beag de'n talkmh ghlas fágtha ar a dtugtar an fóidín glas. Baintear é sin agus caithtear isteach ar thaobh amháin den dá iomaire i n-aice leis. Cuirtear aoileach air annsi. Craithtear na scioláin ós cionn an aoilighe agus cuirtear tí sciolán ar leithead an iomaire - timcheall troigh idir gach sgiolán.
    Uaireanta ní craithtear na sgioláin go mbíon na fátaí fóidhtuighte agus annsin sáidhtear síos sa gcré iad. Fágann na daoine cuid de na scioláin gan sáthabh go dtí Aoinne Céasta mar deirtear na fátaí a cuirtear an lá sin nach glisfidh siad.
    Seasann duine síos san iomaire annsin agus baineann sé an fóid agus tagann
    Máire Ní Bháinn