School: Leamhchoill (roll number 10742)

Leamhchoill, Co. Galway
Seán Ó Domhnalláin

1. (continued from previous page)
    Dubhairt an Rí leis go raibh sé an-bhuidheach dhó agus go ndíocfadh sé go maith é. Thug sé mála óir dhó agus ceithre capall agus cóiste abhaile leis an Mháthair agus é fhéin. Mhaireadar go suimneach sásta ar feadh i bhfad i n-a dhiaidh sin.
    An Sgoláir – Máire Bhreathnach.
    A Sheoladh – Leamhchoill, Mághchuilinn, Co. na Gaillimhe.
    Ainm an duine a thug an sgéal dí – Sheamus Breathnach.
    Bhí fear ann fadó agus is fadó bhí. Páidín a bhí mar ainm air. Bhí sé pósta le bean ar a dtugaidís Máire. Bhí sé an-bhocht, ag saothrú páighe a bhíodh sé beagnach i gcomhnaidhe.
    Aon lá amháin nuair a bhí sé ag dhul ag obair dubhairt sé le Máire mála beag cruithneachtain a bhí ann a cháthughadh agus ar a dhul amach dhí chuir sí braon té síos dí féin. Chuaidh sí ag glanadh na cruithneachtain
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree