School: Baile Nua (roll number 15331)

An Baile Nua, Co. Galway
Micheál Ua hUigín

1. (no title) (continued)

Bhí sean bhean ann fadó agus ní raibh aon scannradh ar an dtalamh ach an méid airgid a bhí aici agus bhí sé go léir i n-ór breagh bhuidhe.

(continued from previous page)
    Ní raibh aoinne ' na teannta ach cailín agus nuair a fuair sí go gcaithfeadh sí géilleadh don bhás, dubhairt sí leis an gcailín an t-ór a leaghadh ar an teine go n-óladh sé é - bhí an oiread sin de shainnt agus de dhúil aici ann.
    Cad a dhéin an cailín le méid a gliocais ach chnapa a d'fagháil agus é a leaghadh ar an teine in ionad an óir agus a thabairt di le n-ól .
    Níorbh fhada in a dhiaidh sin go bhfuair sí bás - an tun, is dócha a dhéin an stalcadh ar fad dí. Is í bhí go sásta ag dul chun bháis dí mar ceap sí gurbh é an t-ór a bhí ólta aici. Níorbh eadh amhthach. Bhí sé ag an gcailín agus is aici -sa a bhí an saoghal breagh súairc as sin amach le h-ór an t-sean mná.
    Máire Nic Ghoill
    Doon, Co. Galway