School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway

Tomás Breathnach,
    Gort a’ Colladh
    Is ó m’athair Micheál Breathnach a fritheadh an teolas seo.
  2. Éadaighe
    Ta triúr táilliúir san parróiste seo, beirt fhear agus bean. Oibrigheann siad ina dtíghthibh féin, acht fadó theigheadh siad ó thigh go tigh de réir mar a bhíodh obair dóibh. Níor chual muid riamh, - éadaighe a bheith lé díol ag táilliúr. Fígheann an fígheadóir an olann ina eadach. Ta ceann fós in Eiscir agus tá ceann i dTobar Órán. Bhí ceann I Mágh Cuilinn acht oibrigheann sé sa monarcha I nGaillimh anois. Caitheann cuid de na daoine cultacha a fhíghtear san áit. Níor chuala muid riamh go ndearna aon táilliúr léinteacha. Snígheann na mná bréidín ins na tighthibh san áit seo. Bíonn cárrlaigh agus túirne aca.
    Bíonn na mná ag cniotáil gach oidhche. Déanann siad an snáth sa mbaile freisin. Seo é an caoi a ndéanann siad an snáth. Gheobhann siad olann agus na cárrlaigh. Déineann siad reoiléirí de’n olann leis na carrlaigh. Bíonn gach reoiléirí timcheall a’s
    Tomás Breathnach
    Gort an Chalaidh, Co. Galway