School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (continued from previous page)
    Bhealtaine. Ní raibh na ba i bhfad istigh nuair a chonnaic sé cat mór bán ag dul isteach sa chró. Nuair a bhí an fear ag bleághan na mbó bhí sinneacha aon bhó amháin dúnta. Chonnaic sr an cat ag dul isteach agus ag bleágh an bó. Theigheadh an cat isteach gach oidhche agus dhéineadh se an rud ceadhna. D'fhag sé an (cat) bhó annsin agus chuaidh an cat gach oidhche. Oidhche Bealtaine chruadh Chapaill sa teine, agus nuair a chonnaic sé an cat ag dul isteach lean sé é. Chaith sé an cruadh leis agus bhuail sé isteach san bhathais air é. D'imthigh an chat amach an doras agus comhartha na cruaidhthe air. Cúpla lá th'réis sin thug na comharsa fá ndeara go raibh sean-bhean san áit nach bhfaca siad lé fada. Lá amháin chuaidh siad go dtí a teach. Bhí an doras dúnta rómpa. bhuail siad ar an doras. Tháinic sí chuca agus bhí comhartha na cruadhthe ar a bathais. "Óra céard a tharla duit." "An fear sin fé ndear é, é féin agus a chruadh chapaill." bhí an bean ins na sídheógaí, agus rinne sí cat di féin. Sin é an fath go gcuirtear an Crainnín Bealtaine, suas ó's cionn dorais Cró na mBó.
    Lá'le Sheáin:- an tríomhadh lá ar fhichid de Mheitheamh, an lá is fuide san mbliain. Déintí teine cnámh an oidhche sin. Lá 'le Paedar agus Pól, lastar coinnle beaga dearga an oidhche san. Lá 'le Muire sa bhFóghmhar sin é an cúigiú lá déag de Lughnasa, agus lá 'lé Muire san Earrach an lcúigeadh lá ar fhichid de Mhárta. Lá 'lé
    Tomás Breathnach
    Gort an Chalaidh, Co. Galway