School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (continued from previous page)
    sé amhlaidh. Dubhairt an Naomh go ndéanfadh sé fairiughadh leis, an oidhche sin. Dubhairt sé leis freisin go raibh sórt faitchís air gurb é an diabhal a bhí ann.
    Mar sin féin chuaidh sé go dtí an teach moch go leor sa tráthnóna agus duine dá chuid mánach agus leabhar mór ag gach duine acu. Nuair a tháinig sé go dtí an teach dubhairt sé leis an fear dul in a chodladh, agus dá mba' é an diabhal a bhí ann go dtiocfadh sé san lá.
    Ní raibh siad i bhfad ann gur tháinig an diabhal agus thug an Naomh sgeilp dó de bhachall. Amach leis an diabhal agus do lean an Naomh agus a mhanach é agus chuir siad amach thar na sléibhte é. Séard adubhairt an Naomh in a dhiaidh sin: "Bhí muid leis ariamh" adeir sé "gur chuir muid amach thar "Tul na Sgeiche" é is gur chuir muid i loch annsin é agus ní fillfidh sé aríst go réidh"
    Tá a lán daoine ainmnighthe "Nioc" in a dhiaidh. Is ar an séamhadh lá de Nodlag atá a fhéile.